(098) 845-69-55

(050) 207-75-54

1,00 $ / 39,50 грн. / 0,92 €

Що варто знати, вибирачи смарагд?

Смарагд має найнеповторніше і найрідкісніше забарвлення із зеленого спектру, яке і складає його головну цінність.

З смарагдом людство знайомо не менш 5000 років: перший спогад зустрічаємо у древньоіндійських священних писаннях Бхагавата-Пурана у 3100р. до н.д.; відомий цей самоцвіт і Старому Заповіту Біблії,  а Пліній Старший (І ст н.д.) наводить класифікацію 12 видів та родовища смарагда тієї доби.

Тоді як самий камінь має історію, як налічує десятки тисячоліть і є унікальним ще й тому, що сучасна Земля не здатна мати тих умов, за яких колись сформувались кристали смарагда.

 

- Купити смарагд:

- смарагди ручного ограновування >>

- ексклюзивні великі смарагди >>

 - "Фізика"  і "хімія" смарагду >>

 -Характеристики смарагду (сертифікація) >>

 - Смарагд для знаків зодіаку  >>

 - Лікувальні властивості смарагду >>

Найбільше цінується смарагд насиченого трав'янисто-зеленого кольору: уявіть собі колір молодої трави після грози на сонці.

 

 

Крок 1: оцінюємо колір каменю

 

Смарагд має найнеповторніше рідкісне забарвлення із зеленого спектру, яке складає його головну цінність.

Цей мінерал настільки виділяють серед інших дорогоцінних каменів, що для нього "виділено" індивідуальний колір - "смарагдовий" - і придумане особливе ограновування.

Образцы изумрудов травянисто-зеленого цвета. Ступенчатые огранки (октагон, багет, квадрат) наилучшем образом подходят под структуру кристаллов изумруда.
Однако этот камень обрабатывают и другими видами огранок: круг, груша, кушон, фантазийные (крайний справа образец) и др.                     

Найцінніші смарагди - це прозорі кристали яскраво-зеленого забарвлення холодної гами (їх називають "трав'янисто-зелені"). Дуже чаcто дорогоцінні камені 1-го порядку оцінюються залежно від місця їхнього видобування. Нині для смарагду "місцем №1"  є Колумбія (шахта в Музо біля Боготи) Тут знаходяться камені того самого прекрасного "смарагдового" трав'янисто-зеленого кольору.

 

Розподіл кольору часто неоднорідний, смужчастий. Такі зразки цінуються менше.

 

Крок 2: досліджуємо внутрішній світ каменю, його чистоту

 

Майже завжди  в смарагді знаходяться різноманітні включення, які не завжди впливають на його якість і є доказом природного походження мінералу. Такий камінь може мати красивий зовнішній вигляд, мати гарний блиск і гру світла.

Але якщо в смарагді багато дефектів, які створюють каламутність і позбавляють камінь його дивовижного "смарагдового сяйва", - він різко втрачає в ціні.

 

Смарагди, вільні від дефектів - зустрічаються не часто (у порівнянні, наприклад, з сапфірами та рубінами), однак не всі включення псують зовнішність каменю — і більшого того, є його реноме, "печаткою" природнього походження. З дефектної сировини часто виготовляють кабошони ( на фото зразки праворуч), які також дуже можуть відрізнятися за якістю. 

 Чисті кристали без включень зустрічаються дуже рідко, і разом з діамантами навіть були еквівалентом державної грошової вартості в радянські часи.

 З блідих або малопрозорих каменів виготовляють кабошони, які вважаються прекрасним колекційним матеріалом.

 

Крок 3:  оглядаємо ограновування

 

Кристали смарагду мають характерну форму (гексогональна призма), яка і обумовлює особливості його огранювання. 

Изумруд уступает по твёрдости сапфиру и рубину (по шкале Мооса она равна 7,5-8), а также некоторым полудрагоценным камням

Смарагд поступається за твердістю сапфіру і рубіну (за шкалою Мооса дорівнює 7,5-8), а також деяким напівдорогоцінним каменям, але все ж таки досить стійкий до подряпин.

Проте кристал смарагду крихкий, має особливу структуру. Це часто обумовлює великі складнощі в ограновуванні і вимагає особливої підготовки і досвіду огранщика.

Для смарагду навіть винайшли особливе ограновування - прямокутне ступінчасте, або "смарагдове", яке якнайкраще дозволяє зберегти масу каменю, передати його сяйво й уберегти від пошкоджень.

Проте чисті смарагди, ограновані круглими формами, наприклад, діамантовим ограновуванням, коштуватимуть дорожче за свої прямокутні еквіваленти. І одна з причин - це поліпшена гра кольору каменю.

Цей камнінь, а також вироби з ним не слід зберігати разом з діамантами, сапфірами, рубінами, тому що останні можуть залишити на гранях і площинах смарагду подряпини.

 

Про вартість смарагдів

 Чисті смарагди з гарним блиском, грою кольору цінуються часто вище за діаманти такої ж ваги. Ціна  смарагду росте прогресивно відносно його ваги.

Особливо починають цінуватися високоякісні кристали масою від 3-4 карат і більше.

 

Про підробки

 Спершу зазначимо, що смарагди часто обробляють олією (часто із зеленим пігментом), яка заповнює найдрібніші тріщинки каменю. Ця процедура не лише покращує зовнішній вигляд каменю, але також робить його менш крихким.

Проте цей метод облагородження не знижує ціну смарагду (на відміну від інших методів),  тому що, по-перше, легко виявляється при огляді під мікроскопом,  а, по-друге,  каменю досить легко можна повернути його первинний стан, видаливши олію за допомогою ультразвукового очищення.

 

Смарагд досить часто імітують дублетами (склеювання декількох однакових або різних каменів в один). Буває, що зверху натурального  наклеюють штучний камінь.  Особливо складно виявити дублет смарагд на смарагді. В цьому випадку на користь натуральності каменю свідчитимуть і включення, і показання приладів. Додаткові складнощі вносить зелений барвник, який додають до склеювальної суміші.

 

Світові родовища смарагдів з року в рік вичерпуються, а методи виготовлення штучних еквівалентів удосконалюються, тому на ринку з'являється все більше  синтетичні зразків, відрізнити які від природних під силу лише професійному гемологу.

 

Основне правило при купівлі смарагду – це купувати камінь разом з атестатом (або ще кажуть сертифікатом). Або ж у спеціалістів, яким Ви довіряєте.

 

  Отож, в чому цінність?

Гарний смарагд - це:

- надзвичайний колір – яскраво-зелений - колір молодої трави після дощу в променях яскравого сонця;

- гарний блиск і гра каменя;

- вийнятковість і рідкісність знаходження в природі.