(098) 845-69-55

(050) 207-75-54

1,00 $ / 39,65 грн. / 0,55 €

Перли

 

Перлини утворюються всередині двостулкових молюсків, зокрема устриць (річкові перли - в мідіях). Молюск реагує на щонайменше зовнішнє подразнення, наприклад, на піщинку, і виділяє концентровану речовину - перламутр, яка обволікує піщинку, поступово перетворюючи її на перлину. Блиск перлини обумовлений заломленням променів світла в цих перламутрових шарах. Найкращі натуральні перли видобуваються в Персидській затоці, тут історія цього промислу нараховує вже більше 2000 років. Практично в усіх південних морях добувають перли.

 Тривалий час, аж до початку XX століття натуральні, або "східні", перли вважалися найдорожчими з усіх благородних каменів, вони були навіть ціннішими, ніж діаманти.

 Низка перлин, що прикрашала шию і зап'ястки, вважалася найшикарнішою прикрасою на початку нинішнього століття. Вважалося, що перли виглядають набагато ефектніше, ніж кольорові камені. У 1900 році низка перлин могла коштувати мінімум 300 тис. доларів. Тільки найзаможніші пані могли носити перлинні комплекти.

 Зараз, коли поширення набули штучно вирощені перли, в це досить важко повірити. Дійсно, на ринку дорогоцінних каменів штучно вирощені перли мають все більший попит, адже вони є природним продуктом і формуються за тим самим принципом, що і натуральні, лише з невеликим втручанням людини.

Штучні перли асоціюються з Японією — саме там був винайдений унікальний спосіб їх вирощування, і саме там в цьому досягли досконалості.

 Розміри перлин коливаються від дуже дрібних "порошинок" до дрібнозернистих перлів (менше 3 мм в поперечнику) і так званих "рисових" перлів, що асоціюються з місцем їх здобичі - японським озером Біва. Саме ці "рисові" прикраси порівняно невисокої якості нині експортує Китай. Найбільша перлина, з відомих сьогодні, зберігається в Геологічному музеї в Південному Кенсінгтоні в Лондоні; її вага -  450 карат.

 На фото — перлинна тіара, що прикрашає голову принцеси Діани

 Великі перлини південних морів, 10 мм в діаметрі і більше, добуваються в досить малих кількостях.

Такі перли вирощуються у Бірмі, Австралії, на о. Таїті — там, де мешкають великі устриці.

Ці круглі перли, так само як і овальні, у стилі "барокко", настільки дорогі, що за своєю ціною цілком могли би порівнятися з природними перлами з найбільш дорогих намист попередніх віків.

Так, в 1990 році нитка штучних перлів з великою кількістю перлин величезних розмірів була продана з аукціону за 2 млн. 200 тис. доларів.

Колірна гамма перлів досить різноманітна — від білого до яскраво-рожевого, жовтого і навіть золотого. "Чорними" перлами називаються штучні перли, що вирощуються на о.Таїті.  Насправді "чорні" перли можуть бути світло-сірими або навіть сталевого кольору.

 "Ла Пелегрина" — знаменита перлина у формі персика, яка належить Елізабет Тейлор, колись прикрашала іспанську корону. Знаменита актриса придбала її на аукціоні "Сотбі" за 37 тис. доларів в 1969 році і віддала на обробку фірмі "Картьє", де перлину вставили в оброблену діамантами і дрібними перлами оправу.