(098) 845-69-55

(050) 207-75-54

1,00 $ / 40,00 грн. / 0,93 €

Історичний алмаз вагою понад півкілограма

Lesedi La Rona

Другий за величиною алмаз в історії, ймовірно, був удвічі більше, перш ніж він розпався на шматки, — стверджують дослідники з Геммологічного інституту Америки (GIA).

 

Схожість між Lesedi La Rona («Наш світ») вагою 1109 карат та  Constellation («Сузір'я») вагою 812 карат і трьома іншими каменями дозволяє припустити, що всі вони були одним великим шматком вагою не менше 2774 карата до того, як вулканічні виверження або процеси видобутку розкололи їх, — повідомляє GIA. Нагадуємо, 1 карат — це 0,2 грами. Отже, алмаз мав масу близько 554,8 г — це більше, ніж півкілограма.

 

Lucara Diamond Corp., яка виявила всі п'ять алмазів у своєму руднику Карове в Ботсвані в листопаді 2015 року, вже стверджувала, що один з них — камінь вагою 374 карата — колись був прикріплений до Lesedi La Ronа. У минулому році GIA вивчила три інших каменів: Constellation та також алмази вагою 296 карат і 183 карата — і припустила, що вони також належали до того ж алмазу.

 

Ця теорія була підтверджена після того, як GIA отримала доступ на початку цього року  до огранованих алмазів з Lesedi La Ronа  і до 374-каратного каменю, — стверджує старший науковий співробітник GIA доктор Ульріка Д'Хененс-Йоханссон (повідомлення Rapaport News).

 

«П'ять алмазів мали подібні візуальні характеристики в сировині, походили з однієї і тієї ж частини рудника Карове . При  ретельному гемологічному аналізі були отримані результати, що засвідчили схожість шматків настільки, що малоймовірно, що вони раніше не були одним цілим», — сказала д-р Хененс-Йоханссон.  «Характер деяких поверхонь каменів також говорить про те, що вони відірвалися одне від одного».

 

«Після дослідження 2017 року ми мали всі підстави припустити, що всі п'ять каменів були з однакового алмаза», — додала вона. «Отримавши можливість вивчити всі п'ять каменів у 2018 році, ми можемо зробити чіткіші висновки. Ймовірно, є й інші невраховані шматочки, які були частиною цього історичного алмаза».

 

Генеральний директор Lucara Ейра Томас заявила, що у компанії немає причин не погоджуватися з висновками GIA. Докази вказують на те, що більший камінь руйнувався як через природні впливи, так і в процесі його видобутку.

Компанія використала технологію рентгенівської передачі (XRT), щоб допомогти  відновити історію п'яти великих алмазів. З тих пір було встановленно додаткове обладнання XRT в Карове, щоб забезпечити якомога більш раннє виявлення виняткових каменів.

 

Д'Хененс-Йоханссон представила результати на Міжнародному гемологічному симпозіумі GIA в Карлсбаді, штат Каліфорнія, в жовтні, і опублікувала резюме у випуску Gems & Gemology восени 2018 року — щоквартальному журналі інституту. Інститут готує повну рецензовану статтю в наступному виданні.

 

В травні 2017 року Lucara продала 374-каратний діамант компанії Graff Diamonds за 17,5 млн доларів, а згодом у вересні того ж року продала Lesedi La Rona  тій ж компанії за 53 млн доларів. Graff  Diamondsнещодавно представила кілька діамантів, які вона огранувала з 1 109-каратного алмаза.

 

У 2016 році Constellation обійшлося в 63,1 мільйона доларів США  партнерам — дубайській компанії Nemesis International та швейцарському ювелірові De Grisogono.

Джерело: diamonds.net
Фото: The Lesedi La Rona. (Donald Bowers/Getty Images/Sotheby’s).